TERUGBLIK OP HET KADEFESTIVAL 2017
Op zondag 27 augustus van 12.00 tot 20.00u organiseerde Schiezicht voor de vierde opeenvolgende keer hèt jaarlijkse festival van de wijk Tussendijken: Het Kadefestival.

Met een boordevol programma aan de Spangesekade bestaande uit workshops, eten, muziek en theater, boottochtjes en andere waterpret, een kleedjesmarkt, een kunstexpositie en nog veel meer mag de editie 2017 weer een doorslaand succes worden genoemd. Meer nog dan in voorgaande jaren manifesteerde het Kadefestival zich als een echte showcase van al dat creatieve, culinaire en ondernemende talent wat Tussendijken te bieden heeft, want samengesteld samen met, door en voor bewoners en ondernemers uit de buurt.

Om het goed gevulde programma van de dag overzichtelijk te maken voor de ruim 1.000 bezoekers die deze dag naar de Spangesekade waren gekomen, waren alle activiteiten verdeeld over vijf thema’s: Muziek, Workshops, Wateractiviteiten, Artist Market en (natuurlijk) Eten & Drinken.

Het programma werd op aansprekende wijze gepresenteerd door Bram Legerstee van Theater Babel (voorheen het Rotterdams Centrum voor Theater).

Muziek
Als onderdeel van de Zomerparade van partner Pica Pica 010 trapte de Rotterdamse singer-songwriter Dear Variant om 12.00 uur het muziekprogramma af. Het overige programma, bestaande uit diverse soorten klassieke en moderne wereld(se)muziek werd verzorgd door Podium Grounds met optredens van de Choro School, Meg Davis Music, Son D’Tradision en als afsluiter een spetterend optreden van de Ramon Mendeville Band featuring Maite Hontele.

Wateractiviteiten
Meer nog dan voorgaande edities, werd het water van de Schie benut als podium voor diverse activiteiten. Bezoekers konden meevaren met iKapitein voor een romantisch tochtje over de Schie en Buurtgenoten verzorgde Onverwachte Ontmoetingen op het water. Voor degenen die behoefte hadden aan een rustmoment temidden van alle drukte was er Mindfulness op het water, aangeboden door De Wereld van Nu.

Workshops
Dit programma-onderdeel bood voor elk wat wils, voor jong en oud en zelfs voor het gehele gezin. Kinderen konden zich vermaken met acquarel schilderen bij Kinderatelier Punt Vijf; zelf buttons maken bij de Button Bar van Superduo; vlotjes bouwen met Ravottuh, een kleedjesmarkt en natuurlijk was ook ons eigen kinderprogramma Cultuur Caleidoscoop vertegenwoordigd met een workshop Mozaiek Maken.

Verder tal van creatieve activiteiten zoals stempels maken met Maak Rotterdam en tasjes pimpen bij Nikki Smits Illustraton; dansworkshops door Ingmar Sauer; Braziliaanse beats door de Chorus School; en allemaal samen meebouwen aan de Toren van Babel door Theater Babel (voorheen het Rotterdams Centrum voor Theater).

Artist Market
Kunst en cultuur kwamen ruimschoots aan bod tijdens het Kadefestival. Diverse creatief ondernemers uit de buurt boden hun kunstzinnige en handgemaakte producten aan in een kraam, o.a. Femke’s Stuff, Nikki Smits Illustration en Maduka Dunia. Vrouwengroepen uit de wijk waren ook aanwezig met de verkoop van eigen producten, o.m. een groep met een Afghaanse achtergrond en E.V.A., een lokale groepsonderneming van vrouwen uit Bospolder-Tussendijken.

In Schiezicht zelf vond die middag de opening plaats van de expositie ’’Make Up Your Mind’’ van kunstenaar Minou Meijers, een onderdeel van de Zomerparade van programmapartner Pica Pica 010. En partner Studio PuRRR (vaste gebruiker van het Dijkdok van Schiezicht) hield ‘open atelier’ met een kleine showcase van het werk van de beide initiatiefnemers/kunstenaars Christy de Witt (tekeningen/illustraties) en Deborah van de Beld (kostuumontwerp).

Eten & Drinken
In samenwerking met lokale ondernemer An-Dijvie Natuurvoeding was een echte wereldse ‘food market’ gerealiseerd, met geuren en smaken uit alle denkbare windstreken: Indiaas en Surinaams, maar ook Indisch/Indonesisch; Russisch en Afghaans en Kaapverdiaans; en er was een Turkse BBQ. Natuurlijk ontbrak An-Dijvie zelf niet met een kraam. Ook aan de zoetekauwen was gedacht:  er waren heerlijke stroopwafels van Stroop Rotterdam, cupcakes van EVA, Welsh Cakes en, welkom op deze warme zomerdag, echt Italiaans schepijs. Al dit lekkers was gemaakt en verzorgd door bewoners en ondernemers uit de wijk zelf.

Zoals op Twitter treffend verwoord werd door WijDelfshaven:

De grafische vormgeving voor het festival werd verzorgd door Theo Ruys Visuele Communicatie.

ZOMERPROGRAMMA
Rondom het Kadefestival organiseerde Schiezicht dit jaar ook voor het eerst het Zomerprogramma: in de periode van 13 augustus t/m 3 september was er bijna elke dag iets te doen in en/of rondom Schiezicht. Workshop Saotosoep, Mama Salons (voor moeders en kinderen), mazurka dansworkshops door Floresdasilha, Koken met Kids i.s.m. An-Dijvie, wijksafari’s door Bospolder-Tussendijken, boottochtjes over de Schie verzorgd door iKapitein,  muziekoptredens i.s.m. PicaPica en als logisch hoogtepunte natuurlijk het Het Kadefestival zelf op zondag 27 augustus.

Over Het Kadefestival
In 2014 organiseerden we het eerste Kadefestival aan de Spangesekade. Meteen een doorslaand succes. In de twee jaar daarna wisten we onze activiteiten steeds meer te bundelen met die van bewoners en ondernemers uit de buurt. Samen met hen organiseerden we in 2015 en 2016 nieuwe, succesvolle edities van het Kadefestival.

Het is nu een jaarlijks terugkerend evenement met als doel de plek, de lokale ondernemers, de bewoners en de vele verborgen initiatieven en talenten te laten zien.

Bekijk de terugblik op Het Kadefestival 2016 hier.

Het Kadefestival 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door:

           


    

Bekijk hieronder de foto’s van het Kadefestival 2017!

Binnenkort komt hieronder een foto-selectie van het Kadefestival 2016 en eerder!

Meer weten? Neem contact met ons op!